Kuchnia

Przepisy

Boczek pieczony - przepis | Kulinarne przepisy Olgi Smile

SKŁADNIKI:
• 1,2 kg boczku bez skóry
• 1 główka czosnku
• 3 łyżki majeranku
• sól
• pieprz
• 2 łyżki miodu
• ostra papryka w płatkach około 1 łyżeczki
• 1 szklanka piwa bezglutenowego lub zwykłego ewentualnie kwasu chlebowego

PRZEPIS:
1. Boczek myję, osuszam.
2. Czosnek obieram i przepuszczam przez prasę.
3. Boczek solę z obu stron, układam na desce. Smaruję miodem, posypuje majerankiem i ostrą papryką. Zwijam ciasno i obwiązuję sznurkiem. Boczek obsypuje pozostałym majerankiem, czosnkiem, papryczką oraz miodem. Układam w blasze i podlewam piwem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewam lub obracam na druga stronę, żeby się równo przyrumienił.
4. Podaję jako wędlinę chłopską do kanapek. Bardzo pasuje, jako element wiejskiego stołu na biesiadę. Boczek pieczony ma swój urok!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation