Kuchnia

Przepisy

Kurczak w parmezanie z ziemniakami i marchewką z piekarnika | Słodkie Gotowanie

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenie

Składniki
2 filety z piersi kurczaka
2 średnie marchewki
4 średnie ziemniaki sałatkowe
oliwa z oliwek
50 g startego parmezanu
sól i pieprz
1 ząbek czosnku
2 łyżki przyprawy włoskiej (gotowa lub domowa mieszanka)

PRZYPRAWA WŁOSKA:
oregano suszone
majeranek suszony
tymianek suszony
bazylia suszona
rozmaryn suszony

Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Nasmaruj tłuszczem blaszkę lub wyłóż papierem do pieczenia.
Przyprawę włoską lub domową mieszankę przypraw wymieszaj z parmezanem.
Ziemniaki i marchewki pokrój w ćwiartki. Skrop oliwą z oliwek i posyp przyprawą z parmezanem. Wyłóż na blaszkę, posyp solą i pieprzem i piecz przez ok. 10 minut.
Kurczaka umyj, osusz, nasmaruj oliwą, czosnkiem i posyp pozostałą przyprawą z parmezanem oraz solą i pieprzem.
Po 10 minutach zmniejsz grzanie do 200°C, przemieszaj ziemniaki i marchewkę i włóż filety. Piecz przez 20-30 minut lub do całkowitego upieczenia mięsa. Możliwe, że ziemniaki i marchewkę będzie trzeba wyjąć chwilę wcześniej i podpiekać samego kurczaka.
Podawaj obsypane dodatkowym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation