Kuchnia

ciasta

Borówkowa Kraina
Szukasz szybkiego deseru do kawy, idealnego na upalne dni, to świetnie trafiłeś. Ciasto bez pieczenia zrobisz w kilka chwil, borówki, śmietana, którą można zastąpić jogurtami to główne składniki tego niezwykłego ciasta.
Forma 24 cm x 24 cm
30 minut czas przygotowania
20 porcji
Składniki:
• 990 ml śmietany 30%
• ½ szk. cukru pudru
• 200 g podłużnych biszkoptów
• 3 galaretki żółte
• 1 łyżka żelatyny
• 1 kg borówek
Sposób przygotowania:
1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, jedną żółtą w ¾ szk. wody a dwie pozostałe w dwóch szk. wody.
2. Śmietany ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem. Po ubiciu dzielimy na dwie połowy.
3. Borówki myjemy i jedną połowę blendujemy, następnie łączymy z jedną połową masy śmietanowej i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksując.
4. Do drugiej połowy masy śmietanowej wlewamy rozpuszczona w ¾ szk. wody galaretkę żółtą.
5. Na dnie formy układamy podłużne biszkopty.
6. Na ciastka wylewamy masę z borówkami i układamy borówki.
7. Następna warstwa to masa śmietanowa z galaretką i ponownie układamy borówki.
8. Na koniec zalewamy galaretką.
9. Ciasto chłodzimy 2 godziny w lodówce.
10. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation