Kuchnia

Przepisy

Pieczony kolorowy schab
Znowu masz gości i brak pomysłu co przygotować na uroczystą kolację, oto przepis dla Ciebie. Schab nadziewany warzywami konserwowanymi, nie tylko jest smaczny, ale ładnie się prezentuje na stole. Danie idealne na różne uroczystości i Święta.
60 minut czas przygotowania
10 porcji
Składniki:
• 1 kg schabu
• 100 g cebulek marynowanych
• 100 g papryki konserwowej
• 3 ogórki konserwowe
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka oregano
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroję wzdłuż, rozbijam.
2. Do naczynia wlewam oliwę, wsypuję pieprz, paprykę słodką, oregano, sól, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszam i marynatą smaruję mięso po całej powierzchni z obu stron. Odstawiam na godzinę.
3. Po tym czasie mięso rozkładam, na mięsie układam paski papryki, pokrojone w podłużne paski ogórki oraz marynowane cebulki.
4. Mięso zwijam bardzo ciasno w roladę, układam w woreczku do pieczenia i piekę 50 minut w 180°C.
5. Po upieczeniu, mięso wyjmuję, kroję w plastry, sos zlewam do rondelka i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.
6. Mięso układam w naczyniu, polewam sosem.
7. Danie gotowe, podaję z ziemniakami, oraz surówką.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation