Kuchnia

Przepisy

Mielone wyspy z ananasem
Spodziewasz się gości, szukasz pomysłu na danie mięsne, a znudziły Ci się zwykłe kotlety mielone, wypróbuj ten przepis.
9 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 jajko
• 1 łyżka majeranku
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• 1 szt. cebuli
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• 1 puszka ananasów
• 15 dag sera żółtego
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję sól, paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną.
2. Z masy mięsnej formuję kotlety, układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C.
3. Po upieczeniu kotlety układam w naczyniu żaroodpornym. Na każdym kotlecie układam krążek ananasa, posypuję startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
4. Chwilę zapiekam w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.
5. Kotlety gotowe, podaję z ziemniakami.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation