Kuchnia

Przepisy

Bułeczki maślane z jabłkiem
Wystarczy, że masz bułeczki maślane i jabłka do zrobienia pysznego deseru do filiżanki kawy.
Bułeczki maślane przekładane musem jabłkowym, oblane czekoladą, brzmi kusząco. Przekonaj się.
9 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 9 bułeczek maślanych
• 4 jabłka duże
• 1 łyżeczka cynamonu
• 3 łyżki cukru
• 4 jajka całe
• 4 łyżki mleka
• Sos czekoladowy do dekoracji lub rozpuszczona czekolada
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieram, kroję w kostkę, przekładam do rondelka, wsypuję dwie łyżki cukru i gotuję do chwili, aż zrobią się miękkie. Następnie dosypuję cynamon, mieszam.
2. Jajka wbijam do miseczki, wlewam mleko, wsypuję jedną łyżkę cukru i za pomocą trzepaczki, roztrzepuję jajka.
3. Bułki przecinam w poprzek na połowę, każdą połówkę moczę w masie jajecznej.
4. Dolne części bułki układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Na każdą bułkę nakładam masę z jabłek i przykrywam górną częścią bułek.
6. Bułki zapiekam w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
7. Po upieczeniu bułki studzę i polewam sosem czekoladowym.
8. Bułki gotowe.
9. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation