Kuchnia

Przepisy

Czosnkowe chlebki Naan
Zachęcam do wypróbowania przepisu na smaczne chlebki Naan, idealne na różne uroczystości jako dodatek do mięsa. Bardzo prosty sposób przygotowania, pieczone w piekarniku.
30 minut czas przygotowania
11 porcji

Składniki:
• 4 szk. mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 7 g suszonych drożdży
• 6 łyżek jogurt naturalnego
• 250 ml mleka letniego
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 3 łyżki masła
• 1 ząbek duży czosnku
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypuję mąkę, sól, drożdże, mieszam.
2. Następnie wlewam jogurt, mleko, oliwę i wyrabiam ciasto.
3. Ciasto odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
4. Po tym czasie ciasto dzielę na małe porcję, robię z ciasta kuleczki i rozwałkowuję cienko.
5. Placki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę i smażę na patelni razem z masłem około 5 minut.
7. Masłem czosnkowym smaruję wierzch każdego placka.
8. Chlebki piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C
9. Gotowe, podaję, jako dodatek do mięsa lub z ulubionym sosem.
10. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation