Kuchnia

Przepisy

Paprykarz węgierski z pulpetami
Pulpety z mięsa drobiowego, podane na puszystej pierzynce ryżowej z warzywami. Danie przygotujesz szybko a sposób przygotowania jest bardzo prosty.
30 minut czas przygotowania
10 porcji

Składniki na pulpety:
• 5 g pietruszki same liście
• 800 g fileta z kurczaka
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• Szczypta Chili
• 1 łyżeczka czosnku granulowanego
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 całe jajko
• 30 g bułki tartej
Składniki na sos:
• 200 g cebuli
• 4 ząbki czosnku
• 30 g oliwy z oliwek
• 100 g ryżu
• 2 łyżeczki majeranku
• 3 łyżeczki papryki słodkiej
• 1 łyżeczki papryki ostrej
• ½ łyżeczki soli
• 1 kostka rosołowa
• 400 g pomidorów krojonych w puszce
• 1 papryka żółta
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka zielona
• 300 g wody
• 100 g śmietany 30 %

Sposób przygotowania pulpetów:
1. Mięso oczyszczam z błonek, mielę w maszynką do mielenia mięsa.
2. Pietruszkę drobno siekam, dodaję do mięsa. Następnie dodaję wszystkie przyprawy, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą. Mięso dokładnie wyrabiam, formuję okrągłe kotlety, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
Sposób przygotowania sosu:
1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanej oliwie na patelni typu Wok.
2. Następnie wsypuję ryż, majeranek, paprykę słodką, ostrą, sól, dodaję kostkę rosołową, pomidory z puszki, papryki oczyszczone z nasion, pokrojone w drobne paseczki, wlewam wodę oraz śmietanę i gotuję około 20 minut.
3. Na koniec sos łączę z upieczonymi pulpetami.
4. Gotowe, podaję z surówką.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation