Kuchnia

SŁODKOŚCI

Suflet cytrynowy

Składniki:
150ml mleka
100ml śmietany kremówki (użyłam takiej 30%)
miękkie masło (do dwukrotnego smarowania foremek)
100g cukru pudru (dodatkowo około 10-15g do obsypania foremek)
15g mąki pszennej
10g mąki kukurydzianej
3 żółtka
4 białka
skórka starta z jednej cytryny (odrobinę do dekoracji)
sok z 1 cytryny dużej
2 pokrojone w plasterki truskawki, do dekoracji

Suflet to nie jest proste zadanie. Przy pierwszym cytrynowy poniosłam porażkę. Za kolejny zabrałam się skrajnie precyzyjnie realizując przepis Gordona Ramsay’a z książki „Kuchnie świata”. Choć pozwoliłam sobie na odstępstwo dodając mnie skórki i soku z cytryny. Z efektu jestem naprawdę dumna, sama sobie udowodniłam, że suflet jest dla ludzi

Suflet cytrynowy
Przygotowanie:
Najpierw trzeba przygotować foremki. Muszą być proste, bez rantów. Moje są malutkie, więc podane składniki wystarczyły na 8 sufletów, normalnie wychodzi ich sześć. Pędzelkiem nakładamy masło na dno i brzegi foremek. Na ściankach pędzelek prowadzić trzeba pionowo, tak żeby tworzył idealne linie dla rosnącego sufletu. Obsypać foremki cukrem pudrem i wstawić do lodówki na kilka minut. Wyjąć, nałożyć drugą warstwę masła, znów obsypać cukrem i wstawić do lodówki.
Do rondla wlać śmietanę i mleko, gotować na średnim ogniu, ale na granicy wrzenia zdjąć i pozostawić do ostudzenia. W misce zmiksować żółtka z połową cukru pudru (50g) na gładką, gęstą masę. Dodać mąki – pszenną i kukurydzianą. Dokładnie wymieszać. Stopniowo dolewać wystudzoną śmietankę z mlekiem. Przelać znów do rondla i podgrzewać na małym ogniu, właściwie bez przerwy mieszając. Trwa to około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
Nastawić piekarnik na200°C.
W misce ubić białka na sztywną pianę (jeszcze jedno odstępstwo od przepisu Ramsay’a – dodałam szczyptę soli do ubijania). Powoli dodawać cukier puder (50g) i miksować aż piana będzie gęsta, gładka i błyszcząca. Dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i wymieszać.
Do masy z żółtek wlać sok z cytryny i dodać skórkę, wymieszać aż masa trochę się rozrzedzi. Dodać 2 łyżki piany z białek i zmiksować. Dodać resztę piany i wymieszać całość drewnianą łyżką aż otrzymamy gładki, lekko spieniony krem.

Suflet cytrynowy
Foremki napełnić ciastem do samej góry. Uderzyć każdą foremką kilka razy o blat, tak żeby masa się wyrównała, a spod niej uciekło powietrze. Wyrównać wierzch szpatułką lub nożem. Również nożem lub kciukiem objechać foremki wokół, tak żeby z brzegów zdjąć masę. Ma się utworzyć mały, niezbyt głęboki rowek między brzegiem foremki a wierzchem masy.
Wstawić do piekarnika. Piec około 15-17 minut. Wyjąć ostrożnie z piekarnika, posypać cukrem pudrem, ozdobić truskawkami i skórką z cytryny. Od razu podawać, suflety po kilku minutach zaczynają opadać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation