Kuchnia

Na obiad

ZUPA Z SOCZEWICY

2 szklanki czerwonej soczewicy łuskanej
2 marchewki
1/2 cebuli
1/2 małego selera
1 pietruszka,
1 puszka pomidorów bez skórki
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 kostka warzywnej kostki rosołowej
3 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki ostrej papryki
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz

śmietana 18%



Soczewicę zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do ostygnięcia na kilka godzin. Po tym czasie odsączamy ją na sitku. W garnku w litrze gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową, dodajemy odsączoną soczewicę. Gotujemy pod przykryciem kilka minut.
Na kropli oleju szklimy poszatkowaną cebulę, pod sam koniec dodajemy czosnek. Następnie cebulę i czosnek wrzucamy do soczewicy. Gotujemy, dodajemy puszkę pomidorów bez skórki (wcześniej tniemy je nożem w puszce na mniejsze kawałki). Mieszamy. Na tarce z grubymi oczkami ścieramy pokolei marchewkę, pietruszkę, seler. Wrzucamy je do garnka. Gotujemy około 25 minut, przyprawiamy do smaku - sól, pieprz, sos sojowy (lub maggi), zioła prowansalskie, ostra papryka.
Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki.
Po podaniu zabielamy śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation