Kuchnia

Na obiad

LIANG MIAN

na 2 porcje:

2 porcje makaronu*
2 łyżki masła orzechowego*
1–2 łyżki tahini
olej chili lub płatki chili*
1 łyżka oleju sezamowego*
1–2 łyżeczki cukru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka czarnego octu*
1 mały ząbek czosnku*
3–4 łyżki wody (może być z gotowania makaronu)
dodatki: obierki z cukinii*, marchew,, sezam, tofu

1. Składniki na sos wymieszaj w misce.
2. Makaron ugotuj, odcedź na sitku i przelej zimną wodą.
3. W międzyczasie gotowania przygotuj dodatki: pokrój marchewkę na słupki, obierki cukinii na drobne paseczki, a tofu w kostkę.
4. Zimny makaron wymieszaj z sosem, nałóż dodatki i na sam koniec udekoruj sezamem. Smacznego!

✅*Makaron dowolny, ale najlepiej azjatycki – jednak jeśli użyjecie zwykłego spaghetti i ugotujecie z 1 łyżeczką sody oczyszczonej, to wyjdą również fajne giętkie noodle.
✅*Oryginalnie używa się tutaj azjatyckiej pasty sezamowej z prażonych ziaren sezamu i orzechów ziemnych, jednak na prędkości, łatwości i taniości mieszam po prostu masło orzechowe i tahini.
✅*Ilość chili dostosujcie pod swoje kubki smakowe, ale więcej niż zwykle, bo na zimno są inne odczucia – ja używam tutaj 1 łyżeczki oleju chili
✅*Olej sezamowy można pominąć lub zastąpić neutralnym olejem (np. rzepakowym), ale jednak traci się cudowny sezamowy smak
✅*Czarny ocet zamieńcie na ryżowy, ale jeśli lubicie azjatyckie przepisy i bajery, to zdecydowanie warto się w niego zaopatrzyć, robi robotę.
✅*U mnie czosnek jest w składzie oleju chili, więc nie widać go na filmie.
✅*Standardowo najczęściej podaje się tutaj zielonego ogórka, ale ja używam obierek z cukinii, które pozostały mi po robieniu leczo mojego taty (przepis parę rolek wcześniej). Użyjcie dowolnie 🌿
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation