Kuchnia

Na obiad

SAŁATKA Z BOBEM I ZIEMNIAKAMI

Składniki na 3–4 porcje:
750g młodych ziemniaków
500g bobu
1 ogórek
garść listków mięty*
½ kostki wędzonego tofu*
1 łyżka majonezu*
1–3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanego szczypioru
1 łyżeczka oleju
sól, pieprz


1. Ziemniaki pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj al dente, jeśli będziesz je dodatkowo piec*, a jeśli nie, to do miękkości.
2. Bób ugotuj do miękkości, ostudź i obierz ze skórki.
3. Tofu rozdrobnij na mniejsze kawałki i podsmaż na złoto na oleju, a ogórka pokrój w nierównomierne kawałki. Miętę posiekaj.
4. Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu. Zmiksuj na gładko ręcznym blenderem.
5. Do dużej miski dodaj wszystkie składniki oprócz tofu i porządnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny – sałatka powinna być lekko kwaśna i orzeźwiająca.
6. Na koniec do każdej porcji sałatki dodaj tofu i zajadaj! Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation