Kuchnia

Na obiad

PIECZONA KAPUSTA Z SOSEM MUSZTARDOWYM
1/2 młodej kapusty
sól
oliwa z oliwek

sos

2 łyżki musztardy
2 łyżka białego octu balsamicznego lub jabłkowego
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
1 łyżka posiekanych ziół (szczypiorek i pietruszka)
szczypta cukru (przy occie jabłkowym)


💚 Kapustę pokrój na mniejsze części. Odetnij zgrubiałą część. Po postu jest twarda. Lepiej wrzucić ją do warzyw na bulion.

💚 Kapustę wyłóż na blachę do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i posyp solą.

💚 Piecz w 180 stopniach około 20-30 minut, po kiedy kapusta będzie już rumiana przewróć ją na drugą stronę i piecze jeszcze 5-10 minut.

💚 W tym czasie przygotuj sos.

💚 W misce przy pomocy trzepaczki połącz musztardę, oliwę, ocet, sól i pieprz. Jeśli użyłaś octu jabłkowego dodaj szczyptę cukru lub odrobinę słodkiego syropu dla smaku.

💚 Na koniec posiekaj zioła i dodaj je do sosu. Wymieszaj.

💚 Upieczoną kapustę przenieś na półmisek i polej sosem.

💚 Jedz z kaszą, pieczonymi ziemniakami. Na zimno i ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation