Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

BUŁKA Z CHLEBEM | Szarlotka

Z poniższego przepisu wychodzi szarlotka na ekstra kruchym cieście

Co potrzeba:

3 szklanki mąki pszennej tortowej,
3/4 szklanki cukru,
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżeczki cukru waniliowego,
250 g zimnej margaryny do pieczenia,
4 jajka,
3 słoiki 0,33 l dżemu z jabłek, ja robię według TEGO przepisu,
3 łyżki skórki pomarańczowej zrobionej według TEGO przepisu,
1 czubata łyżeczka cynamonu
Wykonanie:

Zimną margarynę kroimy na małe kostki, dajemy do miski. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy 3 żółtka i 1 całe jajko, mieszamy najpierw łyżką, później zagniatamy ręką. Jeśli macie robota z misą możecie w niej wyrobić całe ciasto. Ja mam robota z końcówką tylko do siekania, ale taka też nadaje się do wyrobienia tego ciasta. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą zawijamy w folię spożywczą i dajemy do schłodzenia do lodówki na 1 godzinę. Ciasto jest bardzo lepiące, ale do folii się nie przykleja. Przygotowujemy blachę do pieczenia (moja ma 35×27 cm) i dwie sztuki papieru do pieczenia, którym wykładamy blachę. Papier do pieczenia powinien zachodzić na boki blachy. Zagniatamy papier tak, żeby były widoczne linie zagniecenia na dnie. Jest to nasz wzór, na którym będziemy rozkładać ciasto. Wyciągamy go z powrotem z blachy i rozkładamy na blacie szafki. Jedną część schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki i dajemy na środek jednego papieru, na cieście rozkładamy folię, w którą było zawinięte. Za pomocą wałka, trzymając nie za rączki tylko za środek, rozprowadzamy ciasto na papierze przez folię. Wałkujemy ciasto na rozmiar dna, które zostało zaznaczone na papierze. Przekładamy rozprowadzone ciasto na blachę razem z papierem i folią. Jeśli nie udało Wam się zrobić narożników w cieście, możecie to zrobić bezpośrednio na blaszce również przez folię, rozprowadzając palcami ciasto na dnie blachy. Zdejmujemy folię z ciasta, nakładamy grubą warstwę jabłek ze słoika zmieszanych ze skórką pomarańczową i cynamonem lub świeżo usmażonych i przestudzonych. Z lodówki wyciągamy drugi kawałek ciasta i robimy tak samo, jak z pierwszym kawałkiem, ale ciasto musi być dokładnie rozprowadzone według zagnieceń na papierze, ponieważ, kiedy damy ciasto na jabłka, nie będzie go można już poprawić. Rozprowadzone na papierze ciasto odwracamy folią na blat, zdejmujemy powoli papier i nakładamy ciasto na jabłka folią do góry. Zdejmujemy folię. Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 1 godzinę na funkcję pieczenia góra-dół. Upieczone, gorące ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation