Kuchnia
CIASTA I CIASTECZKA
Kilimandżaro
Następna propozycja ciasta z serii książek siostry Anastazji. Tym razem placek o nazwie "Kilimandżaro". Pyszny kakaowy biszkopt przełożony kremem i musem jabłkowym, na wierzchu polany polewą czekoladową. Doskonale nadaje się na imprezy imieninowe, ciasto wygląda okazale a nie ma przy nim, aż tak dużo pracy, polecam!
Składniki na ciasto ciemne:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 łyżka wody
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
1 łyżka masła
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła lub margaryny
Polewa czekoladowa:
tabliczka czekolady gorzkiej
pół łyżki masła
2 - 3 łyżki wody
skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli i olej, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na pół.
Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.
Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.
Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej - wstawiając garnek z składnikami do garnka z gotująca się wodą.
Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego:-)
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