Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

Szarlotka krucha

http://raspberriescream.blogspot.com/2013/10/szarlotka-krucha.html

Szarlotka krucha



Ciasto:

4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
375 g masła
6 dużych żółtek
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

Na nadzienie:

8 kwaskowatych jabłek, obranych i pokrojonych na półplasterki
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania


Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do mąki i siekamy, aż masa będzie grudkowata, dodajemy żółtka i kwaśna śmietanę i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przynajmniej 1 godzinę.

Na nadzienie:
Pokrojone jabłka umieszczamy w rondelku, dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem około 15 minut, nie mieszając. Dodajemy cukier z cynamonem, lekko mieszamy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sokiem cytrynowym, dodajemy do masy jabłkowej i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Foremkę, (ja piekłam w bardzo dużej), smarujemy masłem i ścieramy do niej jedną część ciasta. Lekko je wgniatamy, tak aby powierzchnia była w miarę jednolita i pieczemy ok 8 minut. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, posypujemy tartą bułką i wykładamy na to nadzienie jabłkowe a na jabłka ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok 1 godziny, do momentu aż powierzchnia będzie ładnie zrumieniona. Lekko studzimy. Ewentualnie posypujemy cukrem pudrem ( u mnie bez cukru, zapomniałam
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation