Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

Kuźnia Przepisów: SYPANY JABŁECZNIK

Składniki:
3/4 szklanki cukru
1 szklanka kaszki manny lub bułki tartej
1 szklanka mąki
3/4 kostki margaryny
6-7 średniej wielkości jabłek
cynamon do smaku

Wykonanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach lub drobno kroimy. Sypkie składniki łączymy razem w misce. Na spód tortownicy (o średnicy 26 cm) lub prodiża sypiemy 1/3 części sypkich składników, na to kładziemy połowę jabłek. Czynność tę powtarzamy. Na końcu całość zasypujemy ostatnią warstwą sypkich składników. Możemy do smaku oprószyć cynamonem. Na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry margarynę.

Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. ok 170*C przez 50 min.
lub w prodiżu ok. 45 min.
Wypiek jest gotowy gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy

Gotowy jabłecznik podajemy na ciepło z lodami i bitą śmietanę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation