Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: domowy kopiec kreta

*foremka o średnicy 26 cm
Składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie:
500 ml śmietanki kremówki
1 opakowanie śmietan-fixu
50 g dowolnej ciemnej czekolady
3 banany

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie żółtka. Masę ubić na gęsto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy (silikonowej nie trzeba smarować) i piec w 175*C przez około 30 minut. Wystudzić (najlepiej przez noc). Biszkopt przekroić na połowę, dolną część ułożyć na talerzu a górną pokruszyć drobno. Banany obrać i ułożyć na spodzie biszkopta. czekoladę drobno posiekać. Śmietankę ubić na sztywno z usztywniaczem i wmieszać do niej czekoladę, wyłożyć na banany formując kopiec. Wierzch obsypać pokruszonym biszkoptem lekko dociskając. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation