Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

Kulinarna pasja: Batoniki owsiane Kasi Bosackiej

Składniki:
ok. 300 g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych!)
puszka słodzonego mleka skondensowanego
100 g suszonej żurawiny
100 g rodzynek
2-3 łyżki nasion lnu
4 łyżki pestek dyni
100 g migdałów pokrojonych na grube kawałki
50 g płatków migdałowych
100 g suszonych śliwek pokrojonych na kawałki
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wsypać do miski, wlać mleko z puszki i wymieszać.
Masę wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja forma miała rozmiary 28 na 24 cm). Rozprowadzić równomiernie lekko dociskając.
Piec ok. od 45 minut do 1 godziny w temperaturze 130 stopni.
Po upieczeniu lekko ostudzić, przez mniej więcej 15 minut, i pokroić dużym, ostrym nożem na prostokąciki.
Po całkowitym ostudzeniu włożyłam do pudełka, kolejne warstwy przekładając papierem do pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation