Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

Ciastka owsiane | Geniusz w kuchni

Ciastka owsiane
Można śmiało powiedzieć, że ten przepis jest tym, czego szukałam. Słodkie, pachnące i sycące ciastka owsiane są wyjątkowo proste do zrobienia, ciasto szybko się wyrabia, a czas pieczenia jednej blachy ciastek to około 10 minut. Spokojnie mogą stanowić lekkie śniadanie, dodatek do kawy, czy przegryzkę w czasie dnia. Ja upiekłam nieco większe ciastka, w rozmiarze XXL.

Składniki:

1 kostka (200g) miękkiego masła (o temp.pokojowej),
1 niepełna szklanka brązowego cukru (ja wymieszałam 1:1 muscovado z demerara),
Cukier waniliowy/olejek waniliowy/wanilia,
2 małe jajka,
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2,5 szklanki płatków owsianych lub żytnich,
Garść rodzynek lub innych bakalii (w przepisie oryginalnym z książki Home baking, ja użyłam pokruszoną gorzką czekoladę).
Wykonanie: w jednej misce mieszamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i bakalie. W drugiej ucieramy mikserem masło, do utartego masła dodajemy cukier z cukrem waniliowym. Ucieramy dalej, dodajemy jajko. Do utartej masy dodajemy suche składniki i ucieramy jeszcze chwilę. Ciasto nabieramy łyżeczką i formujemy kulki.

Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy kulki z ciasta, każdą lekko rozpłaszczamy i nakłuwamy kilka razy patyczkiem.
Zachowujemy odstępy pomiędzy ciastkami ponieważ w czasie pieczenia ciastka nieco się rozpłyną. Wstawiamy do gorącego piecyka na 10 minut. Mi wyszły 2 blaszki, czyli 24 ciastka wielkości dłoni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation