Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

Kulinarne odsłony pati: Ciasto Leniwej Gospodyni

Składniki:
mąka pszenna 2 szklanki,
cukier 1 szklanka,
kakao 1 łyżka,
soda 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
jajka 3 szt,
olej 3/4 szklanki,
jabłka pół kg,
orzechy włoskie 3/4 szklanki,

Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wysypujemy do miski. Jabłka posypujemy cukrem, następnie wsypujemy posiekane orzechy włoskie. Kolejnymi składnikami są przesiana mąka, kakao, soda oraz proszek do pieczenia. Jajka roztrzepujemy w miseczce i polewamy nimi suche składniki ciasta. Następnie na wierzch wylewamy olej. Miskę odstawiamy na 30 min. Po upływie tego czasu wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy drewnianą lub plastikową szpatułką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 45 min. do suchego patyczka. Ciasto możemy dodatkowo po upieczeniu polać polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation