Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

Danka pichci: Rogaliki z trzech składników

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej+ do podsypania przy rozwałkowywaniu
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
kostka masła lub margaryny (200g)
dodatkowo dowolne nadzienie (ja użyłam budyniu śmietankowego i powideł śliwkowych)

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać przez sitko, dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło lub margarynę oraz śmietanę.
2. Całość posiekać nożem, następnie zagnieść szybko jednolite ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.
3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części. Każdą z nich podsypać mąką i rozwałkować. Następnie podzielić na 8 części. Na każdym trójkącie włożyć łyżeczkę powideł lub innego nadzienia. Następnie zawijać rogaliki od szerszej części do środka.
4. Zawinięte rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190-200st.C. przez około 25-30 minut.
5. Upieczone rogaliki polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation