Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

Zrób to smacznie: KOPIEC KRETA

Składniki:
Na biszkopt:
* 340 g mąki pszennej
* 220 g cukru
* 210 ml oleju
* 250 ml mleka
* 2 jajka
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 4 łyżki kakao
Masa śmietanowa:
* 600 ml śmietany kremówki 36%
* pół czekolady mlecznej startej na tarce o dużych oczkach
* cukier puder do smaku
Dodatkowo 5 bananów.

Wykonanie:
Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem. Wszystkie sypkie składniki przesiać przez sitko i wymieszać dokładnie ze sobą. Do jajek dodawać na przemian suche składniki, mleko i olej i na wolnych obrotach wszystko mieszać mikserem. Ciasto wylać do blaszki okrągłej ( u mnie średnica 22 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C i piec ok. 50 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczony biszkopt wystudzić na kratce.
Śmietana: Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder do smaku i startą czekoladę.
Banany obrać ze skórki, skropić lekko sokiem z cytryny, w ten sposób unikniemy ściemnieni banana.

Z biszkoptu skroić wierzch na wysokość około 3 cm. Z większej części ciasta wydrążyć delikatnie środek, tak by nie naruszyć spodu i boków ciasta. Ułożyć banany blisko siebie. Na banany nakładać śmietanę, formując kształt kopca. Wierzch posypać rozdrobnionym ciastem, które wcześniej wydrążyliśmy z biszkoptu, lekko docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na około godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation