Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

Murzynek (najlepszy) | Z Hrabiną w kuchni

Składniki:
Ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
3 jaja
ok. 190 g masła
180-200 g śmietany 18 %
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany
1 łyżka wiórek kokosowych


Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą, śmietanę oraz kakao. Miksować do dokładnego połączenia składników. Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok.40-45 minut. Ciasto wystudzić.
Polewa: W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać masło, cukier i śmietanę, za pomocą rózgi wymieszać składniki. Polewę wylać na wierzch ciasta, posypać np. wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation