Kuchnia

Na śniadanie/kolację

PASTA Z PIECZAREK I CICECIORKI

6 dużych pieczarek
2 małe czerwone cebulki
szklanka ugotowanej cieciorki (około 200g suchej/400 ugotowanej)
główka czarnego czosnku/ ewentualnie główka upieczonego czosnku*
duża łyżka sosu sojowego (u mnie ciemny)
łyżeczka suszonego majeranku
sól
pieprz
olej



*Główkę czosnku w całości należy zawinąć w folię do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec czosnek około 20 minut. Poczekać aż ostygnie.


♥ Pieczarki umyj i pokrój drobno.

♥ Cebulę obierz i posiekaj w piórka.

♥ Rozgrzej patelnie z odrobiną oleju lub oliwy. Przenieś na patelnie pieczarki i cebulę.

♥ Smaż około 10 minut ciągle mieszając, aż pieczarki znacznie zredukują swoją objętość. Ważne by pieczarki wyparowały wodę w trakcie smażenia, a nie potem w paście.

♥ Do kielicha blendera przenieś cieciorkę.

♥ Dosyp usmażone pieczarki, cebulę. Dodaj obrane ząbki czosnku i łyżkę sosu sojowego.

♥ Miksuj na gładką masę. Jeśli masa jest za twarda dodaj parę łyżek wody lub lekkiego bulionu.

♥ Dodaj suszony majeranek.

♥ Dopraw 1/2 łyżeczką soli i dużą ilością czarnego pieprzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation