Kuchnia

Na śniadanie/kolację

TOFUCZNICA Z KURKAMI

Kremowa tofucznica z kurkami – jajecznica z tofu (2 średnie porcje śniadaniowe):

- kostka tofu naturalnego 180-200g
- 2 łyżki masła roślinnego
- 100-150ml (około 1/2 szklanki) neutralnego, niesłodzonego napoju roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
- 1 kopiasta łyżeczka gładkiej musztardy
- 1 średnia cebula
- 100-200g kurek
- 1/2 łyżeczki soli kala namak
- świeżo mielony pieprz do smaku
- szczypiorek
- dobre pieczywo do podania

Wykonanie (około 15-20 minut):
Kurki umieszczamy w mice i oprószamy mąką (może być pszenna lub orkiszowa).
Zalewamy je zimną wodą.
Mieszamy delikatnie. Większość zanieczyszczeń powinna spaść na dno razem z mąką.
Resztę doczyszczamy ręcznie, płuczemy kurki i suszymy – najlepiej na ręczniku papierowym. Tofu otwieramy, wylewamy wodę i dzielimy.
1/3 tofu umieszczamy w blenderze razem z mlekiem roślinnym i miksujemy na gładko. 2/3 tofu zostawiamy na za chwilę.
Cebulę kroimy drobno.
Większe kurki kroimy na połówki, mniejszych nie dzielimy.
Masło rozgrzewamy na małym ogniu, gdy się rozpuści kładziemy nań cebulę.
Gdy cebula lekko zmięknie kładziemy na niej kurki.
Smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 6-7 minut. Wlewamy zblendowane tofu, mieszamy, czekamy aż nieco odparuje.
Wkruszamy tofu, rozcierając je w dłoniach i dodajemy: sól, kurkumę, musztardę i pieprz. Smażymy jeszcze na wolnym ogniu aż uzyska pożądaną przez nas konsystencję i na koniec dodajemy sól kala namak, która nada jajaecznego posmaku.
Mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation