Kuchnia

Na śniadanie/kolację

TWAROŻEK Z NERKOWCÓW I OGÓRKÓW KISZONYCH

SKŁADNIKI:

1 szklanka (ok. 120g) migdałów bez skórki [*] lub nerkowców
4-6 łyżek zalewy (kwasu) z ogórków, najlepiej z domowych
2 ogórki kiszone lub inne dodatki, np. szczypiorek, rzodkiewka, cebulka, czosnek lub surowy ogórek
PRZYGOTOWANIE: DO 15 MIN.

Migdały zmiksować ręcznym blenderem (tzw. żyrafą) z ogórkami i zalewą z ogórków - ich ilość można zwiększyć celem uzyskania właściwego smaku i konsystencji. Twarożek odstawić na parę minut, żeby uzyskał lepszą konsystencję.

Zastępując ogórki kiszone innymi warzywami należy zwiększyć ilość zalewy z ogórków. Wodę z utartych świeżych ogórków odlać, żeby nie rozrzedziła zbytnio twarożku.

Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Nie wiem jak długo, bo u mnie najdalej następnego dnia już go nie ma :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation