Kuchnia

Na śniadanie/kolację

KANAPKI

Składniki na 2 porcje:
- 4 duże kromki chleba z chrupiącą skórką lub 2 ciabatty
- 2 pomidory malinowe
- 180g tofu naturalnego (ja użyłam tofu klasycznego Polsoja, polecam je ze względu na miękką konsystencję)
- 1-2 łyżki octu balsamicznego albo kremu balsamicznego
- 1-2 łyżki oliwy
- kilkanaście listków świeżej bazylii

Pesto szpinakowe:
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1 szklanka pestek dyni, słonecznika lub ich mieszanka
- 1 ząbek czosnku
- sok z ½ cytryny
- po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, ziół prowansalskich
- ¼-⅓ szklanki wody

1. Składniki na pesto blendujemy na gęste pesto, tak aby pozostały wyczuwalne pestki, nie na gładko. W razie potrzeby dodajemy więcej wody i mieszamy łyżką.
2. Ciabattę lub kromki chleba grillujemy (np. w grillu elektrycznym) albo zarumieniamy na 2 łyżkach oleju na patelni.
3. Tofu kroimy na cienkie plastry. Ja nożykiem wycięłam rogi plastrów tak, aby uzyskać kształt owalny plastrów tofu (na wzór mozzarelli), nie jest to konieczne. Pomidory kroimy na plastry.
4. Kromki smarujemy pesto szpinakowym (ja na 4 kromki użyłam około ½ przygotowanego pesto). Na wierzch wykładamy naprzemiennie plastry tofu-mozzarelli i pomidorów. Polewamy octem balsamicznym lub sosem balsamicznym i oliwą. Dekorujemy listkami bazylii. Można posypać świeżo mielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation