Kuchnia

Słono

MUFFINY CROQUE MADAME
przepis z programu Rachel Khoo THE LITTLE PARIS KITCHEN

6 kromek chleba tostowego
6 plasterków boczku wędzonego lub dowolnej szynki
6 małych jajek
mały kawałek sera żółtego, ja użyłam cheddara
łyżka masła
łyżka mąki
200 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
roztopione masło do posmarowania kromek


Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W tym czasie pozbawić wszystkie kromki skórek, a następnie rozwałkować każdą kromkę do połowy jej grubości. Roztopionym masłem wysmarować z każdej strony i umieścić w formie do pieczenia muffinek. W każdym zagłębieniu umieścić plaster boczku i wbić jajko. Jeśli jajko będzie większe nie wbijać całości jajka, tylko żółtko i troszeczkę białka. W rondelku rozpuścić masło, a gdy będzie płynne wrzucić łyżkę mąki i mieszać do dokładnego połączenia. Następnie stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką). Chwilę pogotować, a gdy zgęstnieje doprawić gałką, solą oraz pieprzem. Tak przygotowany sos beszamelowy ułożyć na każdy muffinie. Całość posypać startym serem. Zapiekać 15 minut, jeśli lubimy nie końca ścięte żółtko, w innym przypadku 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation