Kuchnia

Słono

Pizza ziemniaczana z rozmarynem i kozim serem

Pizza ziemniaczana
ok. 600 g ziemniaków (waga po obraniu)
100 g mąki kukurydzianej
½ łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
oliwa do wysmarowania formy
Dodatki do obłożenia
2 ziemniaki
garść żółtego koziego sera Chevre
1 czerwona cebula
igiełki oberwane z gałązki rozmarynu
oliwa do skropienia

Drukuj
PRZEPIS NA 2–3 OSOBY
Bezglutenowy
ZAWIERA:

Jaja
Nabiał
Jeśli wolisz klasyczny, chrupiący spód pizzy polecam wypróbować bezglutenową pizze bez drożdży.

1. Ziemniaki ugotuj do miękkości i przeciśnij przez praskę. 2. Kiedy lekko przestygną (jeśli będą zbyt gorące, jajko się zetnie) dodaj sól, czosnek, rozmaryn, jajko i wymieszaj. 3. Kolejno wsyp mąkę i wymieszaj do połączenia składników. 4. Formę do pizzy lub blachę wysmaruj oliwą, wyłóż na nią ziemniaczaną masę i uformuj ją na równą warstwę. Piecz przez 15 minut w 200°C. 5. Kiedy pizza się podpiecze, wyjmij ją z piekarnika i rozłóż na niej dodatki: posyp startym kozim serem, połóż pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki, czerwoną cebulę pokrojoną w półplasterki i posyp igiełkami rozmarynu. Skrop wszystko oliwą i posyp gruboziarnistą solą. 6. Piecz dodatkowe 15 minut w 200°C, do zarumienienia. Podawaj na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation