Kuchnia

Słono

Zapiekanka z ziemniakami
Składniki

1,5 kg ziemniaków
sól (najlepiej gruboziarnista)
8 małych udek z kurczaka
pieprz
sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy
3 listki laurowe
2 czerwone papryczki chilli
4 główki czosnku
2 cytryny
2 zielone papryki
kilka gałązek świeżego tymianku


Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na połówki lub mniejsze kawałki. Solimy. Udka solimy, nacieramy pieprzem, posypujemy skórką z cytryny i skrapiamy sokiem z cytryny. Do formy wlewamy 2 łyżki oliwy, układamy ziemniaki i udka. Wrzucamy listki laurowe, papryczki chilli w całości (czyli razem z pestkami), polewamy pozostałą oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gdy ziemniaki i mięso zmiękną (czyli po 30-35 min), wkładamy główki czosnku (lekko tylko obrane z wierzchu), pokrojone na ćwiartki cytryny, papryki pokrojone na duże kawałki oraz gałązki tymianku. Pieczemy, aż mięso i ziemniaki się zrumienią (ok. 20 minut), a papryki zmiękną. W razie potrzeby przewracamy je, mieszamy, dolewamy oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z mieszanką zielonych sałat, lekko polaną oliwą i doprawioną pieczonym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz odrobiną sproszkowanego chilli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation