Kuchnia

Słono

Caponata

Składniki:
- Po 2 młode bakłażany i cukinie
- 4 duże, dojrzałe pomidory
- 1 średniej wielkości cebula
- Ząbek czosnku
- Łyżeczka suszonego oregano
- Garść zielonych oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 5 łyżek octu balsamicznego
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- Dobrej jakości oliwa z oliwek do smażenia


Wykonanie:
1. Bakłażany i cukinie umyć. Przekroić wzdłuż, jeśli pestki są duże i twarde - wydrążyć środki. Miąższ pokroić w sporą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

2. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Nie musicie ich obierać!

3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę (powinno być jej tyle, aby pokryła dno). Wrzucić bakłażany i cukinię, posypać oregano i smażyć aż się zarumienią.

4. Na patelnię dołożyć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć razem ok. 5 minut.

5. Dodać ocet, poczekać chwilę aż część wyparuje. Dołożyć pomidory, oliwki i kapary. Wymieszać, zmniejszyć ogień i dusić ok. 10 minut.

6. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.

www.kuchnia.it
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation