Kuchnia

Słono

rustykalna kuchnia - cooking at home: Paprykowe Pinwheels

Receptura na 12 sztuk:
200 g mąki pszennej
100 g masła w temp. pokojowej
szczypta soli
odrobina zimnej wody, ok 3 - 4 łyżki (aby ciasto miało właściwą konsystencję)

1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
2 łyżki pasty pomidorowej (koncentrat)
garść świeżej natki pietruszki
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz

100 g startego żółtego sera

Z przesianej mąki, masła, soli i wody zagniataj kruche ciasto. Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 15 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardziej delikatne i kruche. Ustaw temperaturę w piekarniku na 190*C (375*F). Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany w plasterki czosnek, pastę pomidorową, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podlej odrobiną wody, aby wszystkie smaki się połączyły i duś do momentu aż płyn się zredukuje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Odstaw do wystudzenia.
Ciasto rozwałkuj cienko (ok 0,5 cm) na oprószonym mąką blacie. Posmaruj równomiernie paprykowym farszem, posyp startym żółtym serem i zawiń w roladę. Uformowaną roladę pokrój na plastry 2 centymetrowej grubości. Ułóż krążki ciasta z nadzieniem płasko na blaszce i wstaw do gorącego piekarnika na 15 minut.
Świeżo upieczone pinwheels'y możesz skropić odrobiną oliwy z oliwek (może być ziołowa lub czosnkowa) i posyp posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation