Kuchnia

Słono

Tarta dla dwojga

100 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g masła
2 jajka
szczypta soli
150 g filetu z łososia
sok z połowy limonki
pół łyżeczki cayenne
czerwona papryka
zielona papryka
duży, soczysty pomidor
małą czerwona cebula
pół żółtej papryczki chili
mała czerwona papryczka chili
łyżka oliwy
łyżeczka kolendry
sok z połowy limonki
szczypta soli
2 plasterki suszonych pomidorów z oleju
szczypiorek


Obie mąki przesiewamy.

Siekamy je z masłem.

Dodajemy sól i jajka.

Zagniatamy na gładkie ciasto.

Wkładamy je do zamrażarki na 10 minut.

Formę o średnicy 20 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną.

Wykładamy ją ciastem ( kawałek zostawiamy do ozdoby) i nakłuwamy widelcem.

Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

Cebulę, paprykę i chili drobno siekamy.

Podsmażamy krótko na oliwie po czym dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora (ewentualnie pół puszki krojonych pomidorów).

Doprawiamy solą, zmiażdżoną w moździerzu kolendrą i sokiem z limonki.

Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

Łososia kroimy w kosteczkę.

Nacieramy sokiem z limonki oraz cayenne.

Z reszty ciasta wycinamy niewielkie serduszka.

Na podpieczony spód wykładamy warzywa.

Na wierzchu układamy łososia.

Tartę ozdabiamy serduszkami z ciasta.

Całość pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Upieczoną ozdabiamy paseczkami suszonego pomidora oraz szczypiorkiem.

http://mientablog.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation