Kuchnia

Słono

Kotlety z Soczewicy | Kulinarny Przepis Na ... Gotowanie w Wielkim Mieście

Kotlety z Soczewicy Składniki

1/2 opakowania zielonej soczewicy ( ok 125 g )
1 zielona cebulka ( lub cebula )
1 pieczarka
1 mała słodka lub pikantna papryka
2 łyżki natki pietruszki
1 jako
1/2 szklanki bułki tartej
oliwa extra vergine lub olej roślinny do smażenia
sól morska, pieprz


Kotlety z Soczewicy Przygotowanie

Soczewicę płuczę a następnie gotuję w garnku z gorącą wodą. Soczewicę gotuje się ok. 10 minut, ale do kotletów można ją troszkę rozgotować.

Ugotowaną soczewicę odcedzam i zostawiam na 20 minut aby przestygła. W tym czasie kroję w drobną kosteczkę pieczarkę, paprykę, cebulkę i siekam natkę pietruszki.

Soczewicę miksuję w blenderze, razem z pokrojonymi warzywami i pietruszką.

Wbijam jajko, dosypuję tartą bułkę i dodaję trochę oliwy (łyżeczkę). Doprawiam całość do smaku i sprawdzam czy masa jest wystarczająco kleista aby formować kotleciki. Jeśli nie to dodaję jeszcze tartej bułki.

Formuję kotleciki w nieduże kuleczki, nie mogą być za duże, aby się nie rozleciały.

Smażę na rozgrzanym na patelni oleju, kilka minut z każdej strony, aż kotlety zbrązowieją. Po usmażeniu odsączam je z oleju na ręczniku kuchennym.

Podaję gorące. Tym razem z kaszą gryczaną i sosem grzybowym. Przepis na sos grzybowy znajdziesz tutaj

Kotleciki można przechowywać do 3 dni. Super się potem nadają na przykład do kanapek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation