Kuchnia

Słono

Pollo alla cacciatora, kurczak po myśliwsku

Składniki (na 4-5 osób):
- podzielony na części kurczak lub kawałki kurczaka, np. udka, podudzia, skrzydełka - ok. 1 kg
- puszka pomidorów
- po 10 sztuk oliwek czarnych i zielonych
- 150 gramów pancetty (wędzonego boczku)
- 2 liście laurowe
- ząbek czosnku
- gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
- oliwa z oliwek
- odrobina mąki
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- szklanka białego wytrawnego wina







Wykonanie:
1. Umyj i osusz kurczaka. Oprósz solą i pieprzem, przełóż do miski. Dodaj listki laurowe, rozmaryn oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Zalej winem, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
2. Wyjmij kurczaka z marynaty, osusz i oprósz mąką. W rondlu lub brytfannie (najlepiej użyć naczynia, które możemy następnie wstawić do nagrzanego piekarnika) rozgrzej oliwę i obsmaż kurczaka z każdej strony na złoty kolor.
3. Dodaj pokrojoną w kostkę pancettę, pomidory z puszki oraz oliwki. Wlej pozostałą marynatę.
4. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 1 godzinę.

www.kuchnia.it
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation