Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

SIGARA BOREGI
(12 sztuk)

12 arkuszy ciasta yufka lub 3 duże arkusze ciasta filo,
275-300g sera typu feta,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
70g stopionego masła,
świeżo mielony pieprz,
szczypta suszonego oregano


W przypadku używania ciasta filo, należy je najpierw ułożyć jedno na drugim i przeciąć na dwie połowy wzdłuż dłuższego boku, a następnie powstałe 6 prostokątów przeciąć na ukos – w ten sposób powstanie 12 trójkątów. Ciasto łatwo wysycha, dlatego podczas pracy powinno być cały czas przykryte ściereczką. Ser feta wymieszać z natką pietruszki, pieprzem i oregano. Każdy trójkąt z ciasta posmarować masłem za pomocą pędzelka. Nadzienie z sera układać wzdłuż podstawy każdego trójkąta, formując wałeczek. Następnie zagiąć rogi do środka i zrolować „cygara” (jak na zdjęciach poniżej). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym masłem. Piec w 200 stopniach przez około 20 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation