Kuchnia

slodycze

Pączki z mascarpone - Kulinarne Nawigacje,Pączki z mascarpone
Składniki:

300 g sera mascarpone lub ricotty
300 g mąki pszennej
3 średnie jajka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Dodatki:

500 ml oleju do smażenia
200 g cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:

W średniej misce umieść ser, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wbij jajka, dodaj cukier puder oraz aromat waniliowy. Całość dobrze wymieszaj. Sodę dodaj przed samym smażeniem pączków i ugnieć ciasto.

Przygotuj garnek i rozgrzej w nim dobrze olej. Dłonie natłuść olejem, wówczas znacznie łatwiej będzie Ci formować kulki z ciasta. Gdy olej będzie mocno rozgrzany wrzucaj po kolei kuleczki wielkości orzecha włoskiego z ciasta i smaż je na złoty kolor. Gdy ilość ilość oleju nie zakrywa całych pączków serowych, to przewróć je metalową łyżką, tak by z każdej strony były złote. Smaż w sumie ok 4 min.
Przełóż pączki na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z tłuszczu. Posyp obficie pączki z mascarpone cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation