Kuchnia

Przepisy

Zapiekane białe kiełbasy z kapustą
Kiełbaski na kapuście z sosem chrzanowym, to idealna propozycja na kolacje w dni karnawałowe. Smak tych kiełbasek, zaskoczy każdego Gościa.
9 szt.
40 minut czas przygotowania
Składniki:

• 9 szt., białej kiełbasy surowej
• 6 szt. cebuli
• ½ główki kapusty białej
• 300 g boczku wędzonego paski
• 1 łyżka Vegety
• 2 łyżki chrzanu
• 2 łyżki musztardy francuskiej
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki masła
• 200 ml mleka
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasy owijam paskami boczku, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C.
2. Cebulę obieram, kroję w piórka, smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam Vegetą.
3. Kapustę drobną kroję, dodaję do cebuli. Smażę około 20 minut.
4. W rondelku rozpuszczam masło, zdejmuję z palnika, wsypuję mąkę, mieszam, wlewam stopniowo mleko, cały czas mieszając. Następnie dodaję musztardę oraz chrzan i gotuję do momentu zagotowania.
5. Sos wlewam do kapusty. Mieszam i przekładam do naczynia.
6. Na kapuście układam upieczone kiełbaski.
7. Danie gotowe.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation