Kuchnia

Przepisy

Młoda kapusta w muszelkach.
Nie masz pomysłu na piątkowy obiad lub chcesz zaskoczyć gości, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Danie jest idealne również jako dodatek do mięsa. Poznaj sekret na przygotowanie muszelek z kapustą. Oto przepis.
40 minut czas przygotowania
6 porcji
Składniki:
• 1 główka kapusty młodej
• 1 marchew
• 10 dag boczku wędzonego
• 1 łyżka Vegety
• 1 łyżka octu
• Pieprz
• sól
• 10 dag sera żółtego
• 1 opakowanie makaronu muszelek
• 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Muszelki gotuję w osolonej wodzie.
2. Kapustę drobno szatkuję, marchew obieram, myję, ścieram na tarce o dużych oczkach.
3. Warzywa przekładam do garnka, zalewam wodą, wsypuję Vegetę i gotuję około 30 minut.
4. Boczek kroję w drobną kostkę, smażę na rozgrzanym oleju i przekładam do kapusty. Wlewam ocet, doprawiam pieprzem, następnie zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.
5. Ugotowaną kapustą faszeruję każdą muszelkę i układam w naczyniu żaroodpornym.
6. Wierzch muszelek posypuję startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem i zapiekam do chwili rozpuszczenia się sera.
7. Danie gotowe.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation