Kuchnia

Przepisy

Rabarbarowe ślimaczki
Pora na rabarbar, bardzo prosto i szybko jest zrobić takie ciasto, nie chodzi mi o czas wyrastania, tylko czas włożony w nasze przygotowanie a ciasto drożdżowe zapewne każdy lubi.
30 minut czas przygotowania
11 porcji
Forma 24 cm
Składniki na ciasto:
• 125 g mleka
• 20 g drożdży świeżych
• 50 g cukru
• 310 g mąki pszennej
• ¼ łyżeczki soli
• 1 żółtko
• 40 g masła
Składniki na masę rabarbarową:
• 40 g migdałów
• 250 g rabarbaru
• 2 szczypty cynamonu
• 40 g masła
• 60 g cukru trzcinowego
• 10 g skrobi ziemniaczanej
Składniki na lukier:
• 50 g cukru pudru
• 10 g soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Do miski kruszę drożdże, wsypuję jedną łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru, wlewam lekko podgrzane mleko, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, wbijam jajko, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
3. Rabarbar myję, kroję na mniejsze kawałki i razem z migdałami przekładam do blendera. Blenduję 2 minuty, następnie odciskam sok i przekładam do garnka. Dodaję cynamon, cukier trzcinowy, masło oraz skrobię i 5 minut gotuję.
4. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje w kształt prostokąta 30 cm x 40 cm.
5. Na ciasto wykładam masę rabarbarową, rozsmarowuję po całej powierzchni.
6. Ciasto zwijam wzdłuż brzegu w roladę, kroję na 11 równych kawałków i układam w formie do pieczenia wysmarowanej masłem.
7. Piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
8. Cukier puder wsypuję do rondelka, wyciskam sok z cytryny i gotuję około 5 minut.
9. Lukrem polewam upieczone gorące ciasto.
10. Gotowe.
11. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation