Kuchnia

obiad

Mielone z pieczarkami
Masz dość tradycyjnych kotletów mielonych, szukasz nowych inspiracji, oto przepis dla Ciebie.
Kotlety mielone jakich jeszcze nie jadłeś/aś, które możesz przygotować na różne uroczystości, święta.
Kotlety mielone pod pierzynką z pieczarkami z sosem, tatarskim.
40 minut czas przygotowania
6 porcji
Składniki na kotlety:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 cebula
• 1 całe jajko
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżka majeranku
• 3 łyżki bułki tartej
• 3 łyżki śmietany 12%
• Sól
Składniki na pierzynkę:
• ½ kg pieczarek
• 4 łyżki sosu tatarskiego
• 1 cebula
• Olej do smażenia
• 100 g sera żółtego mozzarelli
Sposób przygotowania kotletów:
1. Mięso przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję paprykę ostrą, majeranek, sól, bułkę tartą, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną.
2. Z mięsa formuję duże kotlety, rozpłaszczam dłonią, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C.
Sposób przygotowania pierzynki:
1. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Dziesięć minut smażę doprawiam pieprzem oraz solą.
2. Następnie studzę, łączę z sosem tatarskim i nakładam na każdy upieczony kotlet, wierzch posypuję serem żółtym startym na tarce.
3. Ponownie kotlety umieszczam w piekarniku, zapiekam 10 minut.
4. Kotlety gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation