Kuchnia

obiad

Szaszłyki z kurczakiem i ziemniakami
Nie masz pomysłu na obiad, na coś nowego na imprezy oto danie dla Ciebie. Szaszłyki z kurczaka z aromatycznym boczkiem, który sprawia, że potrawa jest smaczna i soczysta.
60 minut czas przygotowania
8 porcji
Składniki;
• 1 podwójny fileta kurczaka
• 4 ziemniaki
• 2 cebulę
• 1 papryka czerwona
• 100 g boczku wędzonego paski
• Sól
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
• 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroisz w cienkie podłużne paski, doprawiasz przyprawą do kurczaka oraz solą. Na każdy pasku mięsa układasz pasek boczku i zwijasz w roladkę.
2. Ziemniaki, obierasz myjesz kroisz w plasterki. Ziemniaki doprawiasz solą oraz przyprawą do ziemniaków.
3. Paprykę myjesz, usuwasz nasiona kroisz w szerokie paski. Cebulę obierasz, kroisz w plasterki.
4. Wszystkie składniki nadziewasz na wykałaczkę do szaszłyków w dowolnej kolejności.
5. Szaszłyki układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczesz w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
6. Gotowe, podajesz z ulubionym sosem.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation