Kuchnia

obiad

Chleb pszenny z maślanką
Idealne Święta, jak za dawnych lat są z domowym pieczonym chlebem, czasami warto wrócić do dawnych tradycji.
Czas przygotowania 30 minut
Forma do pieczenia 13 cm x 25 cm
Składniki:
• 4 szk. mąki pszennej typ. 650
• 3 łyżeczki soli
• ½ szk. wody letniej
• 150 g aktywnego zakwasu żytniego
• 300 g maślanki
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypuję mąkę pszenną, sól, dodaję zakwas, wlewam wodę, maślankę, dokładnie mieszam.
2. Ciasto przekładam do misy od miksera i miksuję na szybkich obrotach około 10 minut.
3. Następnie ciasto przekładam do podłużnej formy wysmarowanej olejem, wyrównuję wierzch ciasta łyżką namoczoną w wodzie, odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia.
4. Po tym czasie chleb piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
5. Po upieczeniu studzę, chleb gotowy.
6. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation