Kuchnia

obiad

Tortille po meksykańsku
Tortille, które możesz przygotować na karnawałową kolację, na spotkania rodzinne, na różne uroczystości.
6 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 opakowanie tortilli 6 x 25cm
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• 500 ml passaty
• 100 g koncentratu pomidorowego
• 400 g fasoli czerwonej w puszce
• 285 g kukurydzy konserwowej
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 12 plastrów żółtego sera
• 1 papryka czerwona
• Olej do smażenia
• ½ łyżeczki oregano
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• Szczypta Chlii
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso mielone, wsypuję paprykę ostrą, paprykę słodką, oregano oraz sól. Smażę około 10 minut i wlewam ketchup.
2. Do garnka wlewam passatę, koncentrat pomidorowy, dodaję odlaną zalewy kukurydzę, fasolę czerwoną, pokrojoną w paseczki drobno paprykę czerwoną, doprawiam solą oraz papryką ostrą. Wszystko razem gotuję 10 minut. Połowę sosu z warzywami przekładam do mięsa.
3. Na każdym placku tortilli układam po dwa plastry żółtego sera i po trzy łyżki farszu. Placki zwijam, najpierw zawijam brzegi, żeby nie wypadł mi farsz a później zwijam w roladki.
4. Tortillę układam w naczyniu żaroodpornym, polewam wierzch pozostałym sosem i zapiekam w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
5. Gotowe.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation