Kuchnia

obiad

Kotlety z indyka w sosie z kurkami
Uwielbiam mięso z indyka, mam już kilka bardzo dobrych przepisów na ich przyrządzenie i właśnie dochodzi do nich kolejny. Tym razem będą to kotlety w sosie z grzybami kurkami w pysznym sosie. Danie można podać z makaronem.
8 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki na kotlety:
• 1 kg mielonego fileta z indyka
• 1 całe jajko
• 3 łyżki bułki tartej
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• Sól
Składniki na sos:
• 400 g kurek
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 2 łyżki masła
• 1 szk. śmietany 30%
• 1 szk. bulionu rosołowego
• 1 pęczek koperku
• Sól
• Pieprz
Składniki dodatkowe:
• 1 opak. makaronu szerokie wstążki

Sposób przygotowania kotletów:
1. Wszystkie składniki na kotlety przekładam do miski, wyrabiam masę mięsną. Następnie formuję okrągłe kulki mięsne, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
Sposób przygotowania sosu:
1. Cebulę, czosnek obieram, smażę na rozgrzanym maśle.
2. Grzyby kurki oczyszczam dodaję do warzyw, doprawiam solą oraz pieprzem. Smażę około 5 minut, podlewam bulionem, wlewam śmietanę, dodaję drobno posiekany koperek. Gotuję 10 minut.
Sposób podania:
1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu.
2. Sos łączę z kotletami.
3. Danie gotowe, podaję z makaronem i surówką.
4. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation