Kuchnia

obiad

Faszerowane mielone jajkiem
Masz dość zwykłych mielonych, szukasz nowych inspiracji? Mam coś dla Ciebie, kotlety mielone faszerowane jajkiem, szczypiorkiem i serem. Szybko przygotujesz, a smak ich rozpływa się w ustach.
30 minut czas przygotowania
7 porcji
Składniki na kotlety:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 cale jajko
• 1 cebula
• 3 łyżki bułki tartej + do panierki
• 3 łyżki śmietany 12%
• Sól
• 1 łyżka majeranku
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• Olej do smażenia

Składniki na farsz:
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 10 dag sera żółtego
• ½ pęczka szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wlewam śmietanę, wsypuję sól, paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną.
2. Obrane jajka, ser ścieram na tarce o dużych oczkach, szczypiorek drobno siekam, wszystko razem mieszam.
3. Z mięsa formuję owalne kotlety, w środku robię otwór, umieszczam po łyżce farszu, zwijam mięso, tak żeby farsz był w środku.
4. Kotlety panieruję w bułce tartej,smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.
5. Kotlety gotowe, podaję z ziemniakami oraz sałatką.
6. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation