Kuchnia

obiad

Gulasz z ryżem i warzywami
Świąteczny gulasz podany z ryżem, może również gościć na naszym stole. Tym razem będzie orientalnie, pikantnie i troszkę słodko to smaki, które świetnie łączą się z wieprzowiną.
7 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg szynki wieprzowej
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• Olej do smażenia
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 400 g fasoli czerwonej w puszce
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka mąki pszennej
• 2 torebki ryżu
• 1 łyżka papryki słodkiej
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu układam na dnie naczynia.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
3. Do warzyw dodaję mięso pokrojone w kostkę. Mięso doprawiam paprykami oraz solą.
4. Smażę około 10 minut, podlewam wodą i gotuję do miękkości mięsa.
5. Papryki oczyszczam z nasion, kroję w drobne paseczki, przekładam do mięsa.
6. Fasolę odlewam z zalewy, również przekładam do mięsa.
7. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, sos sojowy.
8. Na koniec sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody, chwilkę gotuję.
9. Mięso z sosem układam na ryżu.
10. Danie gotowe.
11. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation