Kuchnia

obiad

Kotleciki z mięsa mielonego
Brakuje Ci już pomysłu na wykorzystanie mięsa mielonego, mam dla Ciebie przepis. Kotleciki z mięsa mielonego, faszerowane w naleśnikowej panierce, pyszna odmiana od zwykłych tradycyjnych kotletów.
40 minut czas przygotowania
18 porcji
Składniki na roladę:
• 800 g mięsa mielonego wieprzowego
• 1 całe jajko
• 3 łyżki bułki tartej
• ½ łyżeczki czosnku
• 1 łyżka majeranku
• sól
• 1/2 łyżeczki papryki ostrej
Składniki na farsz:
• 100 g papryki konserwowej
• 100 g sera żółtego
• 2 łyżki majonezu
• 1 cebula czerwona
• Sól
• Pieprz
Składniki na ciasto:
• 2 szk. mąki pszennej
• 1 szk. mleka
• 1 całe jajko
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, sól, paprykę ostrą, majeranek, czosnek. Wyrabiam masę mięsną, następnie mięso układam na foli w kształcie prostokąta.
2. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. Paprykę, cebulę obraną, drobno kroję. Do sera, papryki, cebuli dodaję majonez, pieprz oraz sól, dokładnie mieszam.
3. Farsz układam na środku wzdłuż mięsa. Mięso zwijam w roladę, zawijam w folię i chowam do zamrażalnika na 2 godziny.
4. Mąkę, sól wsypuję do miski, wbijam jajko, wlewam stopniowo mleko, mieszam tak, żeby nie powstały mi grudki.
5. Mięso po 2 godzinkach wyjmuję z zamrażalnika kroję w 2 cm, plastry, obtaczam w ciście, następnie smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.
6. Kotlety gotowe, podaję z frytkami i surówką.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation