Kuchnia

obiad

Żołądki z indyka z marchewką
Pyszna potrawka o ile ktoś lubi podroby to polecam.
Ja dziś przygotowałam żołądki indyka w sosie własnym z dodatkiem marchewki.
7 porcji
30 minut czas przygotowania
70 minut czas gotowania
Składniki:
• 1 kg żołądków Indyka
• 1000 g wody
• 1 cebula
• 3 marchewki
• 2 ząbki czosnku
• 25 oleju
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu
• 1 kostka bulionu rosołowego
• 150 g śmietany 18% kwaśnej
• 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Żołądki oczyszczam, kroję w plastry, myję, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję 60 minut. Żołądki po ugotowaniu przelewam przez sitko, wywar zostawiam.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę w garnku na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję obrane, starte na tarce o dużych oczkach marchewki.
3. Następnie do warzyw dodaję ugotowane żołądki, wlewam wywar po ugotowaniu żołądków, dodaję ziele angielskie, obie papryki, sól, pieprz, kostkę rosołową i gotuje około 20 minut.
4. Na koniec sos zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną.
5. Danie gotowe, podaję z ryżem.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation